Dikuasakan oleh Blogger.

PERHATIAN / ڤرهاتين

Sekiranya anda berasa sebarang artikel di dalam blog ini bermanfaat untuk rakyat maka cetak dan perbanyakkanlah untuk disebarkan kepada orang ramai. Semoga kerja baik anda dikira sebagai pahala orang yang berjuang di jalan Allah S.W.T. InsyaAllah.

PENGIKUT BLOG / ڤڠيکوت بلوݢ

APA PANDANGAN ANDA ?

<a href="http://www.sodahead.com/united-states/pada-pandangan-anda-bilakah-pilihan-raya-umum-ke-13-pru13-akan-diadakan/question-2706347/" title="Pada pandangan anda, bilakah Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan diadakan ?">Pada pandangan anda, bilakah Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan diadakan ?</a>

AKTIVITI BULAN OGOS 2012/2012 اکتيۏيتي بولن اݢوس

Website templatesHR

24 OGOS / JUMAAT - YB ANUAR SUDIN KE PERJUMPAAN RAKAN FB SG. SAMAK BERMULA 8.30 - 11.00 MALAM.

25 OGOS / SABTU - CERAMAH BERSAMA DATO' FAUZI SHAARI, UST. NIK ABDUH NIK AZIZ & SDR. BOB LOKMAN DI DATARAN PEMUDA KG. BAHAGIA BERMULA 9.30 MALAM

26 OGOS / AHAD - JAMUAN RAYA PAS CAWANGAN KILANG PADI BERMULA 8.30 MALAM.

MENGAPA PERLU BUANG MASA DAN TENAGA LAYAN BERITA NI..?

>> 19 Disember 2009



Dulu saya ingat lagi seorang seniman yang yang bergelas 'sifu' pernah menegur media-media seperti suratkhabar dan TV yang terlalu memberi fokus kepada berita-berita remeh seperti artis kahwin, artis beli dapur besar dan sebagainya. Bagi beliau, masih banyak lagi berita dan cerita yang boleh dimuatkan oleh para media yang berkaitan dengan rakyat daripada menyiarkan berita remeh-remeh begini.

Itu cerita 20 tahun dulu. Pada masa itu, media yang ada hanya akhbar dan TV. Internetpun rasanya kalau adapun tidak meluas seperti sekarang. Maka rakyatpun (pada masa itu) terpaksalah juga mengadap berita-berita remeh ini.

Tapi sekarang, kita sudah ada media alternatif. Rasanya, hampir 80% penduduk di negara ini mampu mengakses internet. Apabila internet dapat diakses maka sudah pastilah rakyat dapat mendapat maklumat daripada laman-laman sesawang, blog, focebook dan sebagainya.

Malahan mengikut kajian, antara yang menyebabkan kemenangan besar juga pada pilihanraya 1999 adalah kerana pengaruh internet yang baru berkembang di samping gelombang reformasi. Begitu juga kemenangan besar PR pada PRU12 tahun 2008 adalah sebahagiannya sokongan para bloggers kepada pembangkang pada masa itu.

Ironinya, rakyat yang mahukan keadilan akan membuka internet bagi mendapatkan sumber berita yang adil dan betul. Rakyat mahukan berita dari sudut pandangan kedua kerana selama ini mereka dipaksa menerima berita yang sangat berlebih-lebihan memuji dan memuja UMNO/BN.

Namun, sejak akhir-akhir ini, nampaknya media alternatif seperti blog sudah seperti terikut-ikut dengan media arus perdana BN. Contoh terbaru ialah berita sensasi tentang perkahwinan seorang artis dengan seorang ahli parlimen. Beritanya mudash saja. Berita tentang mereka berkahwin. Kemudian dinafikan oleh si lelaki. Tapi yang si perempuan kata mereka dah kahwin. Yang si lelaki pula nafikan lagi. Yang perempuan kata dia berserah kepada takldir. Dicampur pula sesedap rasa, komen si emak perempuan. Dia merestui pula perkahwinan tu.

Saya rasa sudah hampir seminggu berita ini dilayan oleh media alternatif ini. Malangnya, cerita (bukan BERITA ye) dilayan-layan pula oleh blog-blog yang biasanya memuatkan berita tentang perjuangan menentang UMNO/BN. Maka saya lihat, trend blog (bukan semua ye) pada minggu ini tak ubah seperti majalah URTV dan Mangga.

Sedangkan masih banyak lagi berita rakyat yang boleh dimuatkan dalam blog dan laman sesawang mereka.

Tolonglah, berikan fokus anda kepada perkara utama. Utamakan perkara yang utama. Rasanya tidak perlu (dan tidak patut) kita membuang masa, tenaga, fikiran dan sebagainya untuk mengolah cerita-cerita begini.

Rasanya, UMNO/BN pun berasa lega apabila sebahagian besar blog pro PR terlupa seketika akan tugas dan tanggungjawab mereka.

Jadi, para bloggers teruskan fokus kita kepada berita rakyat bukan cerita-cerita yang biarlah media hiburan yang menanganinya. Jangan kita pula ambil alih tugas mereka.

ar_rawa

2 ulasan:

armouris 19 Disember 2009 11:55 PG  

tahniah Bung Mokhtar ada isteri no 2!! info tentang seks suami isteri kat sini - Isteri Pura-pura Orgasma

Tanpa Nama,  19 Disember 2009 11:58 PG  

aku setuju ngan AR_RAWA tu..diaorang kawin ke cerai ke tu diaorang punye pasal le...yg penting berita2 mengenai PENDERITAAN RAKYAT dan PENYELEWANGAN BEROK-BEROK UMNGOK ni mesti diSEBARKAN pd RAKYAT MALAYSIA

Catat Ulasan

ASMAUL HUSNA

Blog Archive

SEPETANG BERSAMA ADUN CHANGKAT JONG

MISI PRIHATIN RAKYAT - EDAR TOPENG DAN RISALAH H1N1

RUMAH TERBUKA PAS TELUK INTAN & ADUN CHANGKAT JONG

MAKAN MALAM BERSAMA DS HJ. NIZAR DI TELUK INTAN

LAWATAN ADUN CHANGKAT JONG

ADUN CHANGKAT JONG SANA SINI

SUASANA HARI KEBAJIKAN DUN CHANGKAT JONG / سواسان هاري کباجيکن دون چڠکت جوڠ

SUKANEKA PASTI TELUK INTAN 2010

ADUN CHANGKAT JONG BERAYA DI SANA-SINI

CINTANYA KHALID AL WALID KEPADA RASULULLAH SAW

JADUAL MAJLIS ILMU TELUK INTAN JANUARI 2011 / 2011 جدوال مجليس علمو سکيتر تلوق اينتن جانواري

Website templatesHR

AHAD 23-Jan-11 Minggu 4
Subuh Ust Radzi Jusoh Surau Pt 1 Ust Saman
3 Ptg Ust Suhaimi Msjd Chikus Langkap
Asar U.Sulaiman Hamzah Masjid Kg Bahagia
Maghrib Ust Mustafa Saari S. Lorong Seberang K Bhgia
Maghrib Ust Fatah Awang Msjd Batak Rabit,T.I
Maghrib Ust Fakharuddin Surau T. Seri Bahagia,T.I
Maghrib Ust Sulaiman Msjd Pt 12B,Sg Manik,T.I
Maghrib Ust Azhar Msjd Pekan Rabu,C.Balai
ISNIN 24-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Ramli Wahab Msjd Pt 12B,Sg Manik,T.I
Maghrib Ust Termizi Surau Sg Keroh Air Kuning
Maghrib Ust Baihaqi Mahfuz Surau Tmn Seri Bahagia,T.I
Maghrib Ust Fatah Awang Surau Kg Pisang B.Rabit,T.I
Maghrib Ust Wahab Dawam Surau Tajhizul Mait
Maghrib Ust Muhammad Srau Insaniah Jln Pasar
SELASA 25-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Mohd Aslam Masjid Sg Tungku,T.I
Maghrib Ust Mohamad Surau Jln Lasamana
Maghrib Ust Fakharuddin S. Tmn Desa Bakti, T.I
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor Surau Tmn Cicerly,T.I
Maghrib Ust Suhaimi Hj Hamid Masjid Kg Bahagia
Maghrib Ust Zamani S. Tahizul Mait
RABU 26-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Hj Zabidi S. Redang Punggor,C.Balai
Maghrib Us Baihaqi Mahfuz Surau Tmn Desa Bakti
Maghrib Ust Ibrahim Istar Msjd Pt 12B,Sg Manik,T.I
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor Msjd Chikus,Langkap
Maghrib Ust Termizi Masjid Tmn Seri Setia
Maghrib Ust Radzi B Jusoh Surau Tajhizul Mait
Maghrib Ust Agus Lokman Surau Tmn Melor
Maghrib Ust Suhaimi MARKAS Pt 9 LABU KUBUNG
Maghrib Ust Rizal Surau Tmn Cicerly,T.I
KHAMIS 27-Jan-11 Minggu 4
3 petang Ust Ibrahim Istar Surau Pt2 7R C. Balai
Maghrib Ust Fakharudin Masjid Kg Bahagia,T.I
Maghrib Ust Radzi Jusoh Surau Tmn Cicerly,T.I
Maghrib Ust Zamani Surau Jln Laksamana
Maghrib Ust Fatah Awang S. Tmn Melor, T.I
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor Surau Selabak Luar,T.I
Maghrib Ust Baihaqi Mahfuz Msjd Pekan Rabu,C.Balai
JUMAAT 28-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Sulaiman Surau Selabak Luar,T.I
Maghrib Ust Osman Amri Masjid Sg Tungku T.I
Maghrib Us Khairuddin S. Permatang Pelandok
Maghrib Us Halimuddin Srau Tmn Cicerly
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor S Redang Punggor C.Balai
Maghrib Ust Suhaimi Surau Tmn Melor,T.I
Maghrib Ust Ahmad Nizam Pusar Aktiviti Sosial C.Balai
Maghrib Ust Mohd Amin Surau Tajhizul Mait
SABTU 29-Jan-11 Minggu ke 5
Maghrib Ust Sulaiman MARKAS Pt 9 LABU KUBUNG
Maghrib Ust Baihaqi Mahfuz Surau Sg Kuching K. Air 12
AHAD 30-Jan-11 Minggu ke 5
3 PTG Ust Suhaimi Masjid Chikus
Maghrib Ust Ramli Wahab S. Pt 1 Ust Saman C. Balai

AL KISAH - HIKAYAT SEMBAH DERHAKA

Jemput melawat intanhijauVS.

About This Blog

Your Title

Blog Archive

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP