Dikuasakan oleh Blogger.

PERHATIAN / ڤرهاتين

Sekiranya anda berasa sebarang artikel di dalam blog ini bermanfaat untuk rakyat maka cetak dan perbanyakkanlah untuk disebarkan kepada orang ramai. Semoga kerja baik anda dikira sebagai pahala orang yang berjuang di jalan Allah S.W.T. InsyaAllah.

PENGIKUT BLOG / ڤڠيکوت بلوݢ

APA PANDANGAN ANDA ?

<a href="http://www.sodahead.com/united-states/pada-pandangan-anda-bilakah-pilihan-raya-umum-ke-13-pru13-akan-diadakan/question-2706347/" title="Pada pandangan anda, bilakah Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan diadakan ?">Pada pandangan anda, bilakah Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan diadakan ?</a>

AKTIVITI BULAN OGOS 2012/2012 اکتيۏيتي بولن اݢوس

Website templatesHR

24 OGOS / JUMAAT - YB ANUAR SUDIN KE PERJUMPAAN RAKAN FB SG. SAMAK BERMULA 8.30 - 11.00 MALAM.

25 OGOS / SABTU - CERAMAH BERSAMA DATO' FAUZI SHAARI, UST. NIK ABDUH NIK AZIZ & SDR. BOB LOKMAN DI DATARAN PEMUDA KG. BAHAGIA BERMULA 9.30 MALAM

26 OGOS / AHAD - JAMUAN RAYA PAS CAWANGAN KILANG PADI BERMULA 8.30 MALAM.

DR. MUJAHID : AKHIL PERLU TANGANI MASALAH DENGAN BIJAK

>> 01 Jun 2009









PASTINYA bukan mudah menjadi ‘public figure’ dalam masyarakat, lebih-lebih lagi bila kita punya latar belakang agama yang kuat.

Apa sahaja yang dilakukan pasti menjadi ukuran, yang akan dinilai baik atau buruknya. Jika apa yang melanda itu melibatkan peribadi lebih-lebih lagi kisah kontrvresi pastilah ia cepat dinilai dari aspek negatif.

Maka hilanglah ‘imej bersih dan baik’ yang dipaparkan kepada masyarakat maka timbulah pula cemuhan dan cacian kepada si empunya diri.

Itulah harga yang perlu dibayar oleh penyanyi nasyid dan penceramah bebas, Ustaz Akhil Hayy. Semuanya bermula gara-gara Akhil digosipkan bercinta dengan penyanyi kelahiran Johor Bharu, Waheeda Abdul Wahab.

Rentetan penafian kedua-dua selebriti ini, akhirnya tidak dapat diselindungi lagi apabila isterinya, Maizawati Zainal membuat kenyataan media bahawa dia telah memfailkan permohonan cerai di Mahkamah Ipoh awal bulan Mei lalu.

Natijahnya, bukan sahaja si suami menerima tempias dek gosip yang melanda malah ahli keluarga dan sanak-saudara terdekat juga tidak terkecuali menjadi sasaran untuk menanyakan hal sebenar yang melanda Akhil.

Semestinya ramai tidak tahu nama sebenar Akil adalah Akhil Hayy Rawa. Ayahnya juga dikenali sebagai tokoh agama yang disegani.

Kesempatan menemui sepupu Akhil iaitu Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Dr Mujahid Yusof Rawa membuat penulis tidak melepaskan peluang menanyakan soalan berikutan kontroversi pergolakan rumahtangga Akhil yang masih menjadi bualan ramai.

Walaupun pada mulanya, Dr Mujahid nampak tidak selesa dengan soalan tersebut nyata dia tidak lokek berkongsi kisah mengenai Akhil yang merupakan pangkat dua pupunya.

“Sebenarnya, ayah dia dengan ayah saya kenal dan sangat rapat..Keluarga ayah Akhil dan ayah saya punya sebuah kedai buku di Pulau Pinang.

“Hubungan keluarga kedua belah pihak rapat Cuma saya tak mengenali Akhil secara peribadi kerana dia dibesarkan di Gopeng oleh neneknya. Saya lebih rapat dengan Abang kepada Akhil iaitu Isa,” katanya selepas temubual berkaitan dengan pemilihan Muktamar PAS ke-55 di Hotel Grand Bluwave baru-baru ini.

“Saya memang tidak rapat dengan beliau cuma apa yang dapat saya katakan di sini saya bersimpati kepada Akhil atas apa yang menimpanya bukan sahaja sebagai ‘sepupu kedua’ malah sebagai peminatnya,” katanya.

Jelas Mujahid yang juga calon Naib Presiden PAS ini, bukan hanya beliau meminati Akhil malah anak dan isterinya turut meminati Akil.

Mengulas lanjut mengenai isu tersebut beliau berkata, sebelum ‘gosip panas’ melanda Akhil beliau sering menjemput Akhil untuk berceramah menggunakan platform PAS.

“Kadang-kadang tu bila saya pergi ceramah, anak saya nak ikut semata-mata nak tengok Akhil berceramah, bukan dia nak dengar ayah dia ceramah.

“Mungkin dia (Akhil) tidak minta isu ini terjadi lebih-lebih lagi dia sebagai selebriti yang dikenali. Isu ini sedikit sebanyak memberi kesan kepada personaliti beliau (Akil),” katanya.

Menurut Mujahid, pada awalnya beliau amat terkejut dengan apa yang berlaku ke atas Akhil hingga beliau tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku ke atas sepupunya itu.

Namun pada masa yang sama, Mujahid yang juga bekas anak kepada Presiden PAS yang ke-3 Yusof Rawa ini sedia menawarkan khidmat nasihat dan sokongan moral sekiranya Akil memerlukannya.

Tambah Mujahid, walaupun perhubungannya dan Akhil tidak rapat dia turut berbangga dengan populariti yang dimiliki sepupunya itu.

“Kadang-kadang apabila orang ramai kata, Mujahid awak ni sepupu Akhil Hayy kan? Nanti sampaikan salam saya pada dia ye?. Kita pun tumpang seronok dengan dia. Dia (Akhil) punya personaliti yang tersendiri.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar ini tidak lokek menitipkan nasihat buat Akhil agar bijak menangani apa jua rintangan yang melandanya ketika ini.

“Cuma saat ini, apa yang boleh saya nasihatkan kepada dia (Akhil) adalah, banyak-banyakkan bersabar dan minta petunjuk daripada Allah. Mungkin itu jalan penyelesaian terbaik. Pasti ada hikmah atas apa yang berlaku,” katanya.


4 ulasan:

RENUNG SEJENAK...! 2 Jun 2009 12:27 PTG  

slm tuan, maaf ganggu. ana rs gmbr lama yg enta letak sebelah gmbr ust akhil tu, bukan gmbr akhil la.

ana rs tu gmbr geng Riyadh yg lain tu.

sori le kalu ana slh pndg.

ar_rawa 2 Jun 2009 1:16 PTG  

terima kasih atas teguran anta.

paklong_sufina 2 Jun 2009 8:52 PTG  

Salam Ar Rawa ....

Inilah akibatnya jika lari dari Jemaah PAS. Jemaah PAS adalah jemaah Islam yang komited memperjuangkan Islam. Nabi SAW pernah melarang ummat dari keluar dari jemaah Islam. Jika larangan Nabi SAW ini dilanggar maka bala Allah akan sampai.

Petikan Hadis dari Huzaifah Ibnu Yaman. Sabda Rasulullah SAW - “Berpegang teguhlah pada Jama’ah Muslimin dan pemimpinnya”. HR Bukhari.

Allah juga menetapkan supaya terus tetap istiqomah dan jangan berpaling atau lari dari perjuangan Islam.

Surah Az Zukhruf Ayat 36. A'uzubILAHi minas syaitonirrojim. "Barangsiapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah (Al Quran), kami adakan baginya syaitan (yang menyesatkan) maka syaitan itulah yang menjadi teman yang selalu menyertainya". ShodaqALLAHul'Azim ....

Tanpa Nama,  2 Jun 2009 10:19 PTG  

Syukran jazilan, Paklong sufina.

Catat Ulasan

ASMAUL HUSNA

Blog Archive

SEPETANG BERSAMA ADUN CHANGKAT JONG

MISI PRIHATIN RAKYAT - EDAR TOPENG DAN RISALAH H1N1

RUMAH TERBUKA PAS TELUK INTAN & ADUN CHANGKAT JONG

MAKAN MALAM BERSAMA DS HJ. NIZAR DI TELUK INTAN

LAWATAN ADUN CHANGKAT JONG

ADUN CHANGKAT JONG SANA SINI

SUASANA HARI KEBAJIKAN DUN CHANGKAT JONG / سواسان هاري کباجيکن دون چڠکت جوڠ

SUKANEKA PASTI TELUK INTAN 2010

ADUN CHANGKAT JONG BERAYA DI SANA-SINI

CINTANYA KHALID AL WALID KEPADA RASULULLAH SAW

JADUAL MAJLIS ILMU TELUK INTAN JANUARI 2011 / 2011 جدوال مجليس علمو سکيتر تلوق اينتن جانواري

Website templatesHR

AHAD 23-Jan-11 Minggu 4
Subuh Ust Radzi Jusoh Surau Pt 1 Ust Saman
3 Ptg Ust Suhaimi Msjd Chikus Langkap
Asar U.Sulaiman Hamzah Masjid Kg Bahagia
Maghrib Ust Mustafa Saari S. Lorong Seberang K Bhgia
Maghrib Ust Fatah Awang Msjd Batak Rabit,T.I
Maghrib Ust Fakharuddin Surau T. Seri Bahagia,T.I
Maghrib Ust Sulaiman Msjd Pt 12B,Sg Manik,T.I
Maghrib Ust Azhar Msjd Pekan Rabu,C.Balai
ISNIN 24-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Ramli Wahab Msjd Pt 12B,Sg Manik,T.I
Maghrib Ust Termizi Surau Sg Keroh Air Kuning
Maghrib Ust Baihaqi Mahfuz Surau Tmn Seri Bahagia,T.I
Maghrib Ust Fatah Awang Surau Kg Pisang B.Rabit,T.I
Maghrib Ust Wahab Dawam Surau Tajhizul Mait
Maghrib Ust Muhammad Srau Insaniah Jln Pasar
SELASA 25-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Mohd Aslam Masjid Sg Tungku,T.I
Maghrib Ust Mohamad Surau Jln Lasamana
Maghrib Ust Fakharuddin S. Tmn Desa Bakti, T.I
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor Surau Tmn Cicerly,T.I
Maghrib Ust Suhaimi Hj Hamid Masjid Kg Bahagia
Maghrib Ust Zamani S. Tahizul Mait
RABU 26-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Hj Zabidi S. Redang Punggor,C.Balai
Maghrib Us Baihaqi Mahfuz Surau Tmn Desa Bakti
Maghrib Ust Ibrahim Istar Msjd Pt 12B,Sg Manik,T.I
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor Msjd Chikus,Langkap
Maghrib Ust Termizi Masjid Tmn Seri Setia
Maghrib Ust Radzi B Jusoh Surau Tajhizul Mait
Maghrib Ust Agus Lokman Surau Tmn Melor
Maghrib Ust Suhaimi MARKAS Pt 9 LABU KUBUNG
Maghrib Ust Rizal Surau Tmn Cicerly,T.I
KHAMIS 27-Jan-11 Minggu 4
3 petang Ust Ibrahim Istar Surau Pt2 7R C. Balai
Maghrib Ust Fakharudin Masjid Kg Bahagia,T.I
Maghrib Ust Radzi Jusoh Surau Tmn Cicerly,T.I
Maghrib Ust Zamani Surau Jln Laksamana
Maghrib Ust Fatah Awang S. Tmn Melor, T.I
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor Surau Selabak Luar,T.I
Maghrib Ust Baihaqi Mahfuz Msjd Pekan Rabu,C.Balai
JUMAAT 28-Jan-11 Minggu 4
Maghrib Ust Sulaiman Surau Selabak Luar,T.I
Maghrib Ust Osman Amri Masjid Sg Tungku T.I
Maghrib Us Khairuddin S. Permatang Pelandok
Maghrib Us Halimuddin Srau Tmn Cicerly
Maghrib Ust Alfian Mohd Nor S Redang Punggor C.Balai
Maghrib Ust Suhaimi Surau Tmn Melor,T.I
Maghrib Ust Ahmad Nizam Pusar Aktiviti Sosial C.Balai
Maghrib Ust Mohd Amin Surau Tajhizul Mait
SABTU 29-Jan-11 Minggu ke 5
Maghrib Ust Sulaiman MARKAS Pt 9 LABU KUBUNG
Maghrib Ust Baihaqi Mahfuz Surau Sg Kuching K. Air 12
AHAD 30-Jan-11 Minggu ke 5
3 PTG Ust Suhaimi Masjid Chikus
Maghrib Ust Ramli Wahab S. Pt 1 Ust Saman C. Balai

AL KISAH - HIKAYAT SEMBAH DERHAKA

Jemput melawat intanhijauVS.

About This Blog

Your Title

Blog Archive

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP